El Clúster MAV ha organitzat aquest 11 de febrer una jornada especial per a celebrar el Dia Internacional de la Dona i la Nena en la Ciència que ha comptat amb l'assistència d'una quarantena de professionals del sector científic i tecnològic. L’acte, celebrat al Palau Macaya de Barcelona, ha servit per reflexionar sobre el paper de la dona en l’àmbit STEM (ciència, tecnologia, enginyeria i matemàtiques), la necessitat de continuar avançant en la igualtat d’oportunitats i les barreres encara existents en sectors com la indústria i la recerca.
Durant la introducció, Ona Bombí, Clúster Mànager del Clúster MAV, ha compartit dades rellevants sobre la representativitat femenina en el sector dels materials avançats a Catalunya: només un 7% de les direccions generals de les organitzacions membres del Clúster MAV estan ocupades per dones, en comparació amb un 86% per homes, mentre que un 7% addicional està compartit.
Pel que fa a la formació en carreres STEM, s’ha destacat que tot i que hi ha hagut avenços en alguns àmbits, en d’altres l'escletxa de gènere s’ha ampliat. Per exemple, mentre que només un 1,25% de les noies aspiren a professions TIC, aquest percentatge és del 10,26% en el cas dels nois.
La primera taula rodona ha estat moderada per Elsa Giménez, creadora de la metodologia KitCo i membre de la Junta de STEM Women Association. Giménez ha centrat la intervenció en l'escletxa de gènere a les carreres STEM i les possibles estratègies per a reduir-la. Ha destacat que, tot i que s’ha produït una lleugera millora en la representació femenina en algunes àrees d’enginyeria i ciències, la situació en professions TIC és especialment preocupant. Segons les dades presentades:
Giménez ha insisstit en la necessitat de fomentar models de referència femenins, implementar polítiques actives d’igualtat i crear entorns més inclusius a les escoles i les empreses per trencar amb els estereotips de gènere.
La taula dedicada a la indústria ha abordat les experiències de dones líders en empreses tecnològiques i industrials:
La segona part de la jornada ha estat dedicada al coneixement científic, amb una taula moderada per Esther Zapater, Secretària General de la UAB i Presidenta de la Comissió Dones i Ciència del Consell Interuniversitari de Catalunya.
Zapater ha fet èmfasi en la invisibilitat de les dones científiques i les desigualtats persistents en el sector acadèmic i de recerca. Valent-se de dades del Sistema Universitari Espanyol i l’informe Científiques en Xifres 2023, ha evidenciat com, tot i que les dones estan cada vegada més formades, continuen ocupant menys càrrecs de responsabilitat i tenen més contractes precaris i jornades parcials.
Zapater ha subratllat tres punts clau:
L'experta ha conclòs amb una crida a continuar treballant en xarxa, promovent accions concretes des de les institucions acadèmiques i científiques per avançar cap a una ciència més inclusiva i equitativa.
Pel que fa a les membres de la taula rodona, han analitzat les oportunitats i reptes del sector:
La jornada ha conclòs amb la idea clara que, tot i que s’han fet avenços significatius, encara queda molta feina per fer. El Clúster MAV, amb els seus 75 membres, reafirma el seu compromís amb la diversitat i la inclusió.
In Clúster MAV we work hard to offer a differentiated value proposition to our partners in accordance with our values: commitment, excellence, collaboration, involvement, quality and trust.
Contact